2004-04-26

Ben ja min

26 april.
ik wees Benjamin rustig op zijn borst en sprak zachtjes 'Benjamin'. Hij wees naar zijn eigen borst, keek er naar en weer naar mij en zei langzaam terwijl hij mij diep aankeek: '' ben-ja-min". !
Hij is nu anderhalf. We horen steeds meer woorden zoals 'gink' (drinken), 'aap' (schaap)
Althans, Wils hoort ze goed, en vertelt mij, wat erg lief is van haar! Als het heel stil is, hoor ik soms ook wel een woord. We gaan meer doen met gebaren.
Wist je dat kinderen ook makker leren praten als ze al gebaren kennen?

2004-04-08

Timmer Benjamin

Vandaag 'hielp' Benjamin mij met een klusje. Hij pakte een plankje en een vijl en ging heel sociaal samen met mij zitten vijlen/zagen. Hij is nog geen anderhalf, maar wat een verhalen erbij zeg. Je ziet in speelgoedwinkels vaak van dat imitatiegereedschap. Ik vraag me af hoeveel kinderen daar echt iets aan hebben. Als ik naar Benjamin kijk, zie ik hem geregeld juist dat pakken waar volwassenen zelf mee bezig zijn/geweest: pannen, potten, doeken, vorken, messen, radioknoppen, cd's (ik heb er een paar foto-filmpjes van hoe hij een cd in en uit doet en swingt op de muziek!!) dus vanwaar dat ge-imiteer door winkels? Het kind wil betrokken zijn, mee-beleven en beleven wat het zelf ontdekt. Hij heeft ontzettend veel plezier en maakt grappig geluid met 'titoe! titoe!'
waarvan ik nog moet ontdekken wat het betekent.

[break]