2007-07-23

Lichtjes

Waar hoop is zijn lichtjes, kleine en grote.
Ondanks de gevaren en risico's houdt een normaal mens die in het oog.
ook ik. Laat me met de moed der hoop of wanhoop die lichtjes blijven volgen
en erop vertrouwen dat het gezonde verstand wint:
waar mensen getrouwd zijn, is er niks mis mee om gezag aan 1 kant te hebben,
vaak puur praktisch, timesaving, 1 handtekening ipv 2 voor veel dingen.
Men vertrouwt elkaar. Zonlicht maanlicht.
Waar dat niet zo is, zijn lichtjes: de bereidheid om het kind tegemoet te komen door
het gezag of de zorg gelijk te delen. Dat dwingt nl. om de eigen verantwoordelijkheid goed uit te voeren: de ander respecteren. Het laat geen ruimte om zomaar over de ander heen te lopen.
Dat gebeurt nl heel makke. Het is ook niet logisch als gezag ongedeeld blijft. De verantwoordelijkheid voor de relatie is een heel andere dan de verantwoordelijkheid voor een kind.
Dat toevallig een paar wetsmakers ooit hun slippertje met gevolgen hebben kunnen sussen (stilhouden) door het financieel aantrekkelijke gezag aan dat slippertje te geven en de eigen verantwoordelijkheid voor het kind achter te laten (onverantwoord ja), daar hoeven al die
560.000 kinderen (zeker het gros ervan) toch niet voor te bloeden?! of die er nog steeds aankomen? (terwijl ze in Belgie Frankrijk , Engeland allang wat wakkerder aan het worden zijn).
Nu dat trage VNO nog, dat commercieel (korte geld-) belang had bij al die scheidings"problemen" (beter: draconische gevolgen van hebzucht). Als daar het lichtje goed gaat branden schiet het misschien een beetje op. Dat moet ook wel want al die scheidingsproblemen veroorzaken geen verjonging maar vergrijzing van maatschappij en
dat levert juist minder op.
Leve de langetermijndenkers.