2010-05-31

Wat echt open is en waarom "open" dezelfde kant opgaat als "gratis", tenzij...

http://www.fsfe.org/

De Europese zusterorganisatie van de FSF uit de USA die zich beijvert voor vrije software en gelijke kansen op internet voor iedereen.

Wat populair is wordt snel geïmiteerd door anti's:
Het oorspronkelijk echt open "Suse" van Torvalds,
Een Linuxdistro die vrij verkrijgbaar was, werd "heel gebruiksvriendelijk" ineens genoemd:
"Open Suse" en was dan niet meer dan een derivaat geworden via Novell, van de EULA-gebonden software waarmee Msoft de wereld bedelven wil (het heeft hen al ruim $325 miljoen opgeleverd). Zogenaamd gratis terwijl men o.a. via cookies en pageviews vet betaalt voor de aan open software nogal wezensvreemde licenties. De spil van dat betalen heet "time=money"
en het is niet voor niets dat recentelijk iemand dat noemde: "onbetaalde arbeid" door de gebruikers.
Zodra je zo'n EULA bevestigd hebt in het begin van het installeren, is het beklonken. Heb je er problemen mee dan staat aan de overkant van de grote plas het grootste juristenleger klaar om je neer te maaien.

Het enige dat echt helpt is stug je steun en tijd geven aan echte open sourcezaken. Die leveren voordeel op door tijdwinst. Hetzelfde voer waarvan Google aanvankelijk zo snel rijk is geworden, terwijl dat laatste niet eens de essentie is. Tijdwinst betekent meer tijd overhouden voor de dingen die je graag wilt doen. De handelswaarde daarvan is alleen voor handelaars een doel en bestaat de hele wereld alleen uit handelaars?