2008-10-27

Quick en time

Snel en tijd.

"Tijd is geld"

de logica gebiedt te zeggen dat weinig tijd dus weinig geld betekent.
Dwz: veel tijd (langzaam aan dus) levert meer geld op. Of is duur, al naar gelang welke kant van de lijn jij zit.
Draait alles om geld? Nee (gelukkig niet)
Helaas geloven veel mensen dat dit wel zo is. En mijden uitspraken voor vol aan te zien zoals "ik heb alles uitgezocht wat de bedoeling nou eigenlijk is van alle dingen en ik vond niks beters dan goed te eten en goed te drinken. De zon gaat op over goeien en kwaaien" (zo uit 't hoofd in dezetijdsetaal, van Shlomo)
En: "zie de vogels, zij zaaien niet en zij maaien niet, toch geeft G'd hen te eten."
(Workaholics zullen zich hier niet gesteund lijken, vergetend dat ook werk vaak gedegradeerd is tot een afgod, die offers eist).

Maar om bij de draad te blijven:

In jaren heb ik de naam "Quicktime" gezien als een belofte dat ik sneller ergens mee vooruit kwam als ik dat computerprogramma draaide voor beeld/geluid. Niets bleek minder waar.
Tenzij je er een smak geld en tijd (...)tegenaan gooit, wat subtiel verhinderd wordt: het levert "hen" veel meer op als mensen zo lang mogelijk ermee bezig zijn: - gekoppelde zaakjes meenemen naar hun compie (advertenties)
- Het formaat is MOV en ik werd al gauw doodgegooid met programma-updates:
die kosten tijd
En ad's:
Die kosten tijd
En fouten:
Die kosten tijd
En hun 'dialoogvragen':
Die kosten tijd.
En
En

Het is een flink bedrijf dus de logica gebiedt te zeggen, "ze verdienen er aan anders deden ze dit niet"
En ja hoor: if "time"="money" then go. Dwz more time = more money.
Vooral MSoft heeft dat goed door en zorgt zorgvuldig dat we zoveel mogelijk tijd steken in Windo en verwante (vooral verwante want die betalen MSoft ervoor)
Terwijl de Nederlandse economen geen blijk geven dat de relatieve economische kracht aangetast wordt door deze "tijdroof" en relatief de economie aan de kant van MSoft er jarenlang gestaag op "vooruit" ging (door de reele achteruitgang hier).
Door de heb wordt helaas wel merkbaar genegeerd dat geld zijn inhoudswaarde, gewicht, verliest als er niets tegenover staat: het leverde de user te weinig op.
Men ging het negeren. De statistieken kwamen onder druk te staan. Maar geen nood: het aloude grapje om het aantal nieuwe (argeloze!) klanten te publiceren en NIET de verdwijnende, bleek geld op te leveren. De mensen trapten er in en de leugen dat tijd geld is, bleef leven. Dat tijd tijd is en geld geld, drong niet door. Dat tijdWINST voor de user een waarde heeft die in geld kan worden omgezet, was 'niet commercieel verantwoord' om naar de user i.p.v. zichzelf toe te denken.
Het kostbare geldgenererende principe dat wie (te geven) heeft nog meer zal ontvangen, werd veranderd in wie heeft, mag nog meer rente vragen (=nemen, pakken, stelen).
Zo bleef het zelfbedrog staan en is intussen -het grapje en dergelijke meer- door tal van bedrijven gekopieerd- de boel gesprongen. We zitten in een krach-proces a la 1929.
Zo straft het kwaad zichzelf.
De in de afgrond glijdende nazaten van dat beleid proberen zich wanhopig vast te houden aan de jaspanden van boeren, die langs de rand staan toe te kijken hoe de brandweer (Minister Bos) dure takelwagens inzet, opgeroepen door de dienst DNB, en zien verbaasd hoe de takelwagen met bestuurders en al te licht blijken voor het gewicht van de zware buidels die onzichtbaar onderaan de nazaten hun broekriemen bleken te hangen, meetuimelend in de diepte.

Toen de stofwolken opgetrokken waren, keek de boer eens hoe groot het gat was en hoeveel aarde hij nog had om het te vullen. En hoeveel tijd het zou kosten voor hij van het gat weer landbouwgrond voor eten kon maken.
Bij de warme stamppot thuis bij moeder de vrouw ("Jan wat was dat allemaal voor lawaai op het land?" want ze had geen tijd zelf te kijken vanwege de koeien die op tijd gemolken moesten) bromde hij eens wat, liet weten "Maaike, genoeg werk te doen weer!" en sliep 's avonds met 2 ogen dicht tussen haar warme tap, gerust en met de hond en de ganzen op wacht.


---