2008-10-20

*** Yad vashem ***

* Yad vashem *
het gedenkcentrum voor ... Ja voor wat precies?

"Hand en G'd" de Hand van G'd.

Wie er is geweest en naar buiten komt, merkt een ander mens te zijn geworden.
De hoogmoed is kleiner geworden of verdwenen.

Sommigen zullen zich misschien schamen, mens te zijn, na er dingen te zien waar dieren boven verheven zijn. Maar ook dingen waar de moed van mensen onvoorstelbaar lijkt, tegen alle kwaad in vol te houden, vast te houden aan waarachtigheid, dienstbaarheid aan liefde voor anderen, schepping van G'd.
Soms lijkt alleen verdwazing en/of zelfafsluiting, afkeer e.d. draagbaar te kunnen maken wat * yad vashem * tot het volle bewustzijn doordringt.
Mensen kunnen intuitief aanvoelen of keuzes ok zijn of niet. Het is bepaald niet iets dat lijkt op gebrek aan lef, waar makkelijk een verstandeloos te veel van gebruikt wordt. Het lijkt meer alsof het verstand niet altijd de nodige push heeft, zoals het lef, met eerder een overschot daarvan.
Toch is 't misschien moeilijk om je voor te stellen waarom of hoe mensen tot keuzes komen die uiteindelijk destructief blijken en evenzo moeilijk, of verbazingwekkend, welke wonderlijke ontsnappingen uit de dood er plaatsvonden en nog vinden, door te vertrouwen op de Hand.


---