2008-12-15

Wouter Bos

Onlangs is het bankwezen "gered" door met miljarden te smijten.
Op verzoek van de figuren die daar belang bij hadden.
Ineens hebben we er een loonbelastende lading ambtenaren bij die voorheen in geprivatiseerde banken werkten (dat heeft ons nog s een dure bruidsschat gekost via de fiscus). Die geprivatiseerde banken joegen de rente omhoog zodat iedereen renteslaaf werd en gevangen in drukkende verplichtingen. De vrijgelaten ruimte voor echt leven werd zo gehouden dat het doorgaans net niet tot protesten of wraak leidde, of je moest net zo'n dief zijn als 'de rest'.
En nu staat in http://www.cijfers.net heden :

-----"Psychoanalyticus Manfred Kets de Vries verdiepte zich in de psyche van het hogere echelon en kwam tot een vergelijkbare conclusie: "Zo'n 25 procent van alle bestuurders in het bedrijfsleven is knettergek."
"-----

Hoe groot is de kans dat zo'n manager de deal met banken heeft uitgevoerd?
Ik miste een voorwaarde van de Minister dat de producerende bevolking ontlast zou worden bijv door een gas - en olieprijsdaling.
In plaats daarvan houdt de bank de bek en de klep stijf dicht zodat de waarde van de munt achteruitholt. Hetzelfde vertrouwen dat de bank wel had in de rente die de mensen betaalden tot nu toe is ineens zonder verklaring in een wantrouwen omgeslagen dat zichzelf met ontwaarding beloont: het geld stopt met rollen, behalve naar de gaten in internet via fraude ("haastig buit, spoedig roof"). Maar de bank heeft kennelijk wel genoeg mensen -die zich vervelen- om de fiscus, nu hun "collega's" als een makke prooi nog verder te plunderen. Is er nog ergens een slimme lobby die inziet dat selfcleaning (binnen duur en corrupt Lobbyland) meer oplevert in het geheel (dwz: iedereen die opbouwt i.p.v. graait) dan het tunnelgedrag van bankmensen?

Kan Wouter Bos -en dat is geen cadeautje maar bittere noodzaak, nog een lans breken bij de NAM mensen en lobbies voor wat meer lucht en de gas- en olieprijs verlagen? En het geschreeuw negeren van degenen die hun profijt allang hebben?
Dan zou hij meer krijgen dan alleen maar een Parlementair circus artikel (politicus van het jaar).




---