2008-10-27

Quick en time

Snel en tijd.

"Tijd is geld"

de logica gebiedt te zeggen dat weinig tijd dus weinig geld betekent.
Dwz: veel tijd (langzaam aan dus) levert meer geld op. Of is duur, al naar gelang welke kant van de lijn jij zit.
Draait alles om geld? Nee (gelukkig niet)
Helaas geloven veel mensen dat dit wel zo is. En mijden uitspraken voor vol aan te zien zoals "ik heb alles uitgezocht wat de bedoeling nou eigenlijk is van alle dingen en ik vond niks beters dan goed te eten en goed te drinken. De zon gaat op over goeien en kwaaien" (zo uit 't hoofd in dezetijdsetaal, van Shlomo)
En: "zie de vogels, zij zaaien niet en zij maaien niet, toch geeft G'd hen te eten."
(Workaholics zullen zich hier niet gesteund lijken, vergetend dat ook werk vaak gedegradeerd is tot een afgod, die offers eist).

Maar om bij de draad te blijven:

In jaren heb ik de naam "Quicktime" gezien als een belofte dat ik sneller ergens mee vooruit kwam als ik dat computerprogramma draaide voor beeld/geluid. Niets bleek minder waar.
Tenzij je er een smak geld en tijd (...)tegenaan gooit, wat subtiel verhinderd wordt: het levert "hen" veel meer op als mensen zo lang mogelijk ermee bezig zijn: - gekoppelde zaakjes meenemen naar hun compie (advertenties)
- Het formaat is MOV en ik werd al gauw doodgegooid met programma-updates:
die kosten tijd
En ad's:
Die kosten tijd
En fouten:
Die kosten tijd
En hun 'dialoogvragen':
Die kosten tijd.
En
En

Het is een flink bedrijf dus de logica gebiedt te zeggen, "ze verdienen er aan anders deden ze dit niet"
En ja hoor: if "time"="money" then go. Dwz more time = more money.
Vooral MSoft heeft dat goed door en zorgt zorgvuldig dat we zoveel mogelijk tijd steken in Windo en verwante (vooral verwante want die betalen MSoft ervoor)
Terwijl de Nederlandse economen geen blijk geven dat de relatieve economische kracht aangetast wordt door deze "tijdroof" en relatief de economie aan de kant van MSoft er jarenlang gestaag op "vooruit" ging (door de reele achteruitgang hier).
Door de heb wordt helaas wel merkbaar genegeerd dat geld zijn inhoudswaarde, gewicht, verliest als er niets tegenover staat: het leverde de user te weinig op.
Men ging het negeren. De statistieken kwamen onder druk te staan. Maar geen nood: het aloude grapje om het aantal nieuwe (argeloze!) klanten te publiceren en NIET de verdwijnende, bleek geld op te leveren. De mensen trapten er in en de leugen dat tijd geld is, bleef leven. Dat tijd tijd is en geld geld, drong niet door. Dat tijdWINST voor de user een waarde heeft die in geld kan worden omgezet, was 'niet commercieel verantwoord' om naar de user i.p.v. zichzelf toe te denken.
Het kostbare geldgenererende principe dat wie (te geven) heeft nog meer zal ontvangen, werd veranderd in wie heeft, mag nog meer rente vragen (=nemen, pakken, stelen).
Zo bleef het zelfbedrog staan en is intussen -het grapje en dergelijke meer- door tal van bedrijven gekopieerd- de boel gesprongen. We zitten in een krach-proces a la 1929.
Zo straft het kwaad zichzelf.
De in de afgrond glijdende nazaten van dat beleid proberen zich wanhopig vast te houden aan de jaspanden van boeren, die langs de rand staan toe te kijken hoe de brandweer (Minister Bos) dure takelwagens inzet, opgeroepen door de dienst DNB, en zien verbaasd hoe de takelwagen met bestuurders en al te licht blijken voor het gewicht van de zware buidels die onzichtbaar onderaan de nazaten hun broekriemen bleken te hangen, meetuimelend in de diepte.

Toen de stofwolken opgetrokken waren, keek de boer eens hoe groot het gat was en hoeveel aarde hij nog had om het te vullen. En hoeveel tijd het zou kosten voor hij van het gat weer landbouwgrond voor eten kon maken.
Bij de warme stamppot thuis bij moeder de vrouw ("Jan wat was dat allemaal voor lawaai op het land?" want ze had geen tijd zelf te kijken vanwege de koeien die op tijd gemolken moesten) bromde hij eens wat, liet weten "Maaike, genoeg werk te doen weer!" en sliep 's avonds met 2 ogen dicht tussen haar warme tap, gerust en met de hond en de ganzen op wacht.


---

2008-10-25

Benjamin van 6 zegt...

In een shop bij een stuk speelgoed:
"Is dat onduur?"

Waar het 'on' al niet goed voor is als je het woordje 'goedkoop' nog niet kent :-)


---

2008-10-20

*** Yad vashem ***

* Yad vashem *
het gedenkcentrum voor ... Ja voor wat precies?

"Hand en G'd" de Hand van G'd.

Wie er is geweest en naar buiten komt, merkt een ander mens te zijn geworden.
De hoogmoed is kleiner geworden of verdwenen.

Sommigen zullen zich misschien schamen, mens te zijn, na er dingen te zien waar dieren boven verheven zijn. Maar ook dingen waar de moed van mensen onvoorstelbaar lijkt, tegen alle kwaad in vol te houden, vast te houden aan waarachtigheid, dienstbaarheid aan liefde voor anderen, schepping van G'd.
Soms lijkt alleen verdwazing en/of zelfafsluiting, afkeer e.d. draagbaar te kunnen maken wat * yad vashem * tot het volle bewustzijn doordringt.
Mensen kunnen intuitief aanvoelen of keuzes ok zijn of niet. Het is bepaald niet iets dat lijkt op gebrek aan lef, waar makkelijk een verstandeloos te veel van gebruikt wordt. Het lijkt meer alsof het verstand niet altijd de nodige push heeft, zoals het lef, met eerder een overschot daarvan.
Toch is 't misschien moeilijk om je voor te stellen waarom of hoe mensen tot keuzes komen die uiteindelijk destructief blijken en evenzo moeilijk, of verbazingwekkend, welke wonderlijke ontsnappingen uit de dood er plaatsvonden en nog vinden, door te vertrouwen op de Hand.


---

2008-10-11

Slurp

"Is Bottled Water Better Than Tap? | Newsweek Fact o  ... trendy to sip brand-name water, but experts say it's no healthier ... But even bottled water industry officials don't claim it's better for you than tap water. ...http://www.newsweek.com/id/74090"

En dan DIT!:

"USATODAY.com - Study: Bottled water no better than  Study: Bottled water no better than tap water GENEVA (AP) — Despite perceptions ... group added that 1.5 million tons of plastic are used to bottle water every year. ...http://www.usatoday.com/news/health/2001-05-02-bottled-water.htm"

15.000.000.000 KILO plastic van die flessen en doppen.

Maar misschien is het altijd nog beter zo'n fles in je mond te stoppen dan een sigaret...


---

2008-10-10

Voor 6+, feel you 6+ !

http://www.speeltheater.nl/NRiket.html

Kunst in het kleine grote leven.
Ik las recensies, die waren zeer goed.
Zie zelf..

Het is OOK geschikt en mooi voor doven (kinderen en volwassenen).

2008-10-09

Benjamin stuurt (23 sep 08)

http://www.youtube.com/watch?v=IbCZBkKLDKM

en deze




Het was me een regen, ik dacht, "die duikt naar binnen" maar nee hoor, hij bleef lekker boven, "wil je een kap tegen de regen?" "nee" schudde hij en stuurde stug door.
na afloop vroeg ik "hoe vond je het" niet leuk" zei hij, "waarom niet? " "sturen zwaar!"
het hellingen vond hij wel leuk watm ook een hele belevenis was, met spuiten nog voordat het schip droog stond,.

2008-10-06

Afûk (bij het vorige blogje)

Er staan nog meer mooie Friese gedichten over huwelijk op:

http://www.afuk.nl/kontenttaalstipe/houlik.html


---

Frysk

Hjoed is de dei
Want hjoed is de dei
Dy komt mar ien kear
Moarn dan is it hjoed al net mear
Net seure, ha wille
Yn 't libben dat mei
Mar doch it wol hjoed
Want hjoed is de dei

Toon Hermans

Uit: http://www.afuk.nl

---

Verschil geluk en vreugde

"Joy is distinct from happiness. Happiness is taking pleasure in what you have. Joy is the pleasure of anticipating a future good. If we trust in God and know that everything that the Almighty does for us is for our good, then we will know great joy in our lives! "

Geluk = genoegen in wat je hebt. Vreugde = het genoegen van deelname aan iets moois dat komt.

(Rabbi Kalman Packouz)
---

2008-10-02

Wakker

Het valt niet mee om voor lange afstand vroeg op te staan, vooral als je kind bent en naar school 'moet' (leerplicht tgv de rechten-innnende salarisverdieners):


"Benjamin, heb je goed geslapen?" vroeg ik.
"Ja......" "Maar niet goed uit bed gestapt".
De bus was knus en warm. En uit bed stappen was ietwat uit het gevoel van geborgenheid stappen.
Hij vroeg ook "waarom moet ik zo vroeg naar school?"
En daar zitten we dan met onze regelpakketten en "opvoedings"-stramienen.
De voorlopige verklaring dat het ver weg was, had bij hem een heel eenvoudige reactie met die mooi kinderlogica waar volwassenen eens naar moeten luisteren:
"Waarom kom je dan niet dichterbij varen?".


---