2009-04-18

Taharat hamishpacha

-"heiligheid van het gezin"
Man en vrouw vormen samen één geheel.
Niemand kan dus heel zijn, voordat de oorspronkelijke eenheid van lichaam en ziel wordt bereikt. Daarom is de aantrekkingskracht tussen man en vrouw zo sterk. Zonder gevoel en met egoïsme wordt de verhouding leeg en zelfs destructief. Maar in de juiste omstandigheden en binnen de juiste grenzen bestaat er niets dat mooier is en meer geestverheffend. - (uit een kalenderblad)

Allerlei vragen, bezwaren, be-amingen.
Is het waar? Wat is 'juiste'? Draait het niet alleen maar om hoofd/nek of sex?
Ik vind het wel waar. Denk er alleen al aan wat het zou zijn als gezinnen helemaal nergens bestonden. En ook de reden dat het 1-1 is en niet 1-2 of 1-veel. Die laatsten zijn de uitzondering die de "regel" bevestigen. Verheffend is op een hoger plan komen. Als Teilhardist geloof ik wel dat mensen naar 1 punt toegaan, afhankelijk van of ze mee willen doen of niet. Een keus. Het 1-veel is een machtsvraagstuk. Bij 1-1 is de gelijkwaardigheid een groter item.
Dynamisch. Versnippering geeft een heel vervelend gevoel. Desolaat. Voer voor ongein. De vonken die bij 1-1 bestaan zijn echt. Alleen zichtbaar voor de wil naar eenheid, dus niet alleen bij de partners.
Het voelt goed een stel tegen te komen dat er "één" uitziet :-)

---