2009-04-26

"Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd" wie Tibet niet eert is China niet weerd, wie Tamils niet eert is India niet weerd....

Je krijgt het grote niet als je het kleine minacht.
(En als je als brutale de halve wereld hebt, zeggen ze er ook nooit bij voor hoe lang en dat is heel kort!)

Wat zijn terroristen?
Waren wij in 1940-45 ook terroristen voor de nazi's? Het heette hier toen 'het Verzet'.
Wij waren een klein land, overvallen door de Duitsers, onder leiding van een halve gek met in de bol het "Grootduitse Rijk" of zoiets als het "1000 jarig Rijk".
De collaborateurs hier die daar ook zo over dachten of puur uit schijtluizerigheid meededen, waren de NSB'ers.
Na de oorlog zie je er NIETS van. Hele aardige vriendelijk lachende mensen.
Maar ze waren WEL verraders geweest.
Mensen die de grootheid omarmden ten koste van het fijne kleine en mooie Nederland.
Als niemand iets gedaan had (Engelsen, Polen, Amerikanen, Canadezen, Zweden, Joden, Russen, Verzetsmensen, rechtvaardige mensen en wie vergeet ik allemaal niet) waren wij waarschijnlijk als volk gedeporteerd naar Kazachstan of zoiets, ons land en huizen en schepen ingepikt voor "Arisch bloed" en was ik waarschijnlijk niet eens geboren of ergens een verdwaald schapenboertje op een Mongolisch steppepaardje geworden (met of zonder Linux-Netbook/mobile)

Waarom denkt het "grote" Sri Lanka/India dat het meer is om een klein volk te verpletteren? Een klein volk met een eigen identiteit die zich nadrukkelijk manifesteert blijkens het uiten van verzet? Of dat verzet nu terrorisme heet en daarmee gelegitimeerd zou zijn als iets om te "bestrijden", biedt nog geen antwoord op de vraag: wordt India of Sri Lanka beter door een kleiner volk te verpletteren?
Ik denk dat het juist groter wordt door het kleinere volk te accepteren als een broer en elkaar de hand te geven en mooie dingen samen te doen i.p.v. elkaar haten.
Precies zo met Tibet -en een aantal andere kleine landen, ook "ons" oude Papoea-NieuwGuinea.
China was vroeger een zeer hoogstaande beschaving. De sporen daarvan worden steeds meer uitgewist door het gedrag tegen Tibet (no mind mattering rockets and the like). Van de hoogstaande verfijning in China blijft zo niets meer over denk ik. Voor verfijning moet men nl ook respect, eerbied voor het kleine hebben, eer bieden.
Althans, zo komt mij dat voor.
Ik vind het intriest en beschamend dat een groot volk zo omgaat met een klein volk en zal me niet verbazen dat e.e.a. op zichzelf zal terugslaan, hoe dan ook.
De wens is de vader van de gedachte.
Ik wil dat die kleine volken behouden blijven en niet in een vitrine als "overwinningsbokaal " maar als gelijkwaardig volk van een andere lengtre en breedte. Maar waarom zijn die mensen eigenlijk niet eens behoorlijk in gesprek?
Staat een van hen niet open voor een "uitwisselingservaring"?
Ik hoop dat van binnenuit in China en India genoeg mensen opstaan om de onderdrukking en respectloze houding te stoppen en te doen beseffen dat grote landen pas echt groot zijn als de kleine niet geminacht worden.
Tenminste, als we geen dieren maar mensen willen zijn.

---