2010-08-24

why/ warum/ waarom/ lama/ pourquoi?

Generatie op generatie is aan het verleren "dank" zij 'de computer', hoe communiceren iets volwaardigs is.
U stelt een vraag aan de computer en als antwoord krijgt u minstens 1 vraag terug: het dialoogschermpje.
Daar lijkt niks mis mee totdat een zekere wrevel zich meester maakt van je door het verdwaalgehalte van wat je als antwoord hoopt te vinden. Het blijkt dat je zoveel vragen terugkrijgt dat het moeite kost om je eigen spoor aan te houden. "Wat vroeg ik ook weer?"...
Effect:
een afkeer om vraag te stellen ontstaat, groeit, dijt uit en de vrucht heet : 1-richtingscommunicatie, met de kenmerken rigidisering, tunnelvisie, tijdverlies, kostenpost ipv winst, conflictvorming, relatieschades, instabiele economieën, verval, enz.
Wilt u dat?
Maar uw kinderen dan.. stel dat u dat wilt, dat uw kinderen als voorbeeld krijgen, af te leren om vragen te stellen die hun groei helpen sturen, gaat u daarop vooruit ? En vooral: gaat uw oogappeltje, zoon of dochter vooruit met de robotcommu?
Er zijn buitengewoon mooie dingen te doen met de bitjes en bytes maar in het oog houden: de spil is de commu. Probeer de spil eens weg te laten en zie wat er van komt?

Gelukkig heeft mijn/onze jongste nog zoveel in zich dat hij eea behoorlijk uit- en wegspeelt van het digitale voor dat deel dat zijn ontwikkeling zou benadelen.
Zijn interactiviteit is mooier tussen mensen dan met computers. Men doet er goed aan, kinderen te bewaken tegen een belangrijk verschijnsel:
De belofte aan Abraham voor zijn nageslacht "talrijk als de sterren aan de hemel" kwam met het beeld boven zijn wezen aan de hemel: het firmament. Het hoofd op. De blik naar de sterren. De belofte aan onze kinderen komt met het beeld beneden hun wezen, met gebogen nek over beeldschermen, een ministerrenhemeltje met flitsflatsende poppetjes.
Zijn het tegenstellingen of niet?
is mijn idee dat de beste ideeën in beweging ontstaan algemeen of persoonlijk? Een echte sintelbaan of een Wii-versie? De skipiste, inpakken wegwezen en omhoog omlaag of de Wii?
Als je zo'n vraag in Google zou stellen moet je rekenen op een "uw zoek......"   "  leverde geen trefffers op".
(tenzij je er de enorme smak geld tegenaan gooit voor de professionele echt AI-versie die doorgaans de meesten niet krijgen omdat het door begerige mensen tot handelswaar is gedegradeerd).

De vraag is : waar komen de commu-verschillen tussen zakelijke en sociale gemeenschappen precies vandaan?
Misschien bij de ene "bezit wat je toebedeeld is of veroverd" en de ander "deel wat je krijgt met anderen"?
En dan heb je ook nog zakelijke gemeenschappen met sociale internes en sociale gemeenschappen met zakelijke internes....
Doe mij maar de gulden middenweg!