2006-05-11

Vader en Moeder

Zoek je steun voor jezelf of je kind
Bij scheiding?

Iedere ouder die 't welzijn van eigen kind na aan het hart ligt en problemen voor kind of zichzelf wil zien te voorkomen,
zou de boeken van Joep Zander moeten lezen.
Ja het is een man, nou en? Barsten de winkelschappen niet van boeken voor vrouwen? Ik vind zijn boeken eerlijk,
Een gezond tegenwicht tegen de negatief polariserende overtuiging van "moeders wil is wet". Niet anti-moeder, zeker niet, wel anti-dwaasheid en anti-egoïsme. Rijmt dat met Dwaze Vaders?
Verwar dat soort dwaasheid niet met de domme dwaasheid van het onverstand.
De dwaasheid van Dwaze Vaders is van de radeloze verloren soort, zo ongeveer een keus tussen gek worden of doodgaan door ondergaan onrecht. Het verstand kan het onrecht niet bevatten, zoekt dus te verdragen, oplossen, dus wordt het -terzake- op nul gezet. DAT verstand gaat telkens op nul zodra je een Dwaze Vader (er zijn ook Moeders bij), die misschien nog normaal werkt, toevallig aan zijn/haar gevoelige plek raakt (eigen kind niet zien). Of als zo'n vader toevallig een andere vader ergens met een zoon of dochter samen ziet praten, contact hebben.

Joep Zander schrijft o.a. Over "Vaderlijke opvoeding" over opvoedingstijlen, toont hoe deze stijlen elkaar aanvullen.

Vaders kunnen o.a. een autoritatieve stijl hebben die moeders niet kunnen, of niet accepteren van de vader (wel kunnen leren).
Autoritatief is handelend vanuit gezag en respect. Dit kan alleen samen met liefde.
Autoritair is handelend vanuit macht en minachting. Hierbij ontbreekt de liefde.
"De eerste geeft het kind de liefdevolle beschutting die het nodig heeft."

Hij haalt een opvallend onderzoek aan:

"Als zowel vader en moeder aanwezig zijn in een gezin, hebben kinderen minder problemen.
Zo komt gevangenisstraf twee keer zoveel voor bij elk van diverse andere gezinstypes zoals één-oudergezinnen, voogdij, weesgezinnen. Er was één uitzondering. Jeugdigen in alleen-vadergezinnen doen het net zo goed als intacte gezinnen. Ook ongeacht oorzaken als armoede, opleidingsniveau van ouders, leeftijd van de moeders, ras of regio blijft het eenduidige verband tussen de afwezigheid van vaders en criminaliteit overeind. Bron: Nancy Sconyers and Monica Heuer, 1998"

© bron: Gemist Vaderschap; Joep
Zander, Emiel Smulders 2006
ISBN 9080863122

http://www.relapublishing.nl/gemistvaderschap.htm

---