2006-05-28

28 mei

Van het jaar 1982.
Haar verjaardag.

Toen werd ze geboren. Ik hielp.
Ik hoorde haar schreeuw, ietwat fragiel, maar duidelijk. Ze zag er verfrommeld (zoals vaak met geboren baby's) maar mooi uit. Voor Greet was het ook ergens een zekere troost na het verlies van de 2-ling. Ik was trots op haar.
6 jaar oud was ze toen we van de 1 op andere dag scheidden. Ik stond er ineens alleen voor met zorg voor 2 kinderen.
Wonderwel ging dat goed, mijn werk was heel vriendelijk (Gem R'dam) en hielp mij op hun manier de last te dragen.
Joeri was toen 9.
Ik geloofde toen nog dat de RKB een bonafide, betrouwbare instantie was.
Maar toen ik signalen moest geven van iets dat ik later leerde herkennen als P.A.S. en een reactie uitbleef, moest ik lijdelijk toezien (of had ik met een heftige wanhoopsdaad nog wat kunnen veranderen?) hoe Merel kunstmatig van mij vervreemd werd. Er gaat een grote steek door je hart als je je kind voor het 1st op station ziet overkomen (bezoekregeling) met "dooie" ogen.
Ik vroeg me af, toen in Amersfoort, wat hadden ze met haar gedaan?
Ik las bij het ABJ Leiden dat zij gezegd had "dat mijn vader mij in bed heel stevig vasthield". Ik kon m'n ogen niet geloven.
Het drong 1st niet eens tot me door wat er a.d. hand was. Later hoorde ik over valse incestbeschuldigingen. Ik denk dat alleen al de suggestie en het manipuleren van het kind het ergst zijn, van het kind de loyaliteit, de genegenheid verpest worden. Prof Hoefnagels heeft zonder meer gelijk met de bewering dat zulk loyaliteitsbederf bij een kind teweegbrengen, de "ongeschreven misdaad van deze eeuw" is.
Nu zag ik Merel al heel lang niet meer. 1 x vluchtig bij het Noord-Hollands Kanaal. Was dat 3 jaar geleden? Ik tel het niet meer. Het doet alleen maar pijn.
Een dochter en vader die niet normaal met elkaar communiceren door toedoen van derden (onverlet mijn eigen tekortkomingen!) , dat is ziek.
De RKB deed NIETS.
Hoe moet men achting opbrengen voor een instituut dat niets tegen dergelijke misdaden onderneemt? Althans, geef mij eens een verhaal waar dat wel gebeurde? Ik heb gezocht naar positieve berichten over de RKB. In Google en heel serieus. Er moet toch wat zijn?
Ik heb nog niets, misschien heb ik niet goed genoeg gezocht of toch te kort.?

En vandaag zou ik sorry. Soms is he t moeilijk om de woorden te vinden, haar zo graag verjaardag willen vieren, blij kunnen zijn haar te zien, te horen, aanraken, weten dat ze mijn dochter is. Ik had niets tegen haar surrogaatpa, Paul, een echt aardige man, die nog gewoon contact kan maken,itt tot z'n vrouw die nog steeds 'schielijk' doet als ze me toevallig ziet.
Ik zou haar geweten niet willen hebben.
Voor geen goud. Al is ze nog zo 'lief'.
Ze weet nl donders goed dat ze fout geweest is met Merel en mij. Ook al heb ik het haar vergeven. Wat moet je anders? Het was toch gewoon stom?

Ik hoop dat iemand die dit leest, terwijl ik niet eens weet of Merel mijn eenvoudige felicitatie per email zag, haar wil zeggen dat ik van haar houd, ook al maakt ze geen contact.
En ik weet niet eens waar ze woont. Haar broer? Hij 'beschermt' haar privacy (het is niet moeilijk om mannelijke gevoelens op dat punt op te roepen), vermijdt angstvallig ertussen te zitten. Begrijpt hij het? Ik betwijfel het soms. Hij heeft de zeer gesloten (intern open ) natuur van zijn moeder denk ik overgenomen. Dat mag. Maar gezond? Ik denk dat hij er meer nadeel van heeft dan voordeel.
Delen van levens is niet iedereen duidelijk:
Hoeveel leed mensen elkaar berokkenen met niet-delen. Men hoort niet alleen brood met elkaar te delen. Elkaars levens belevingen delen met elkaar leuk en niet-leuk is wat het leven inhoud geeft. Anderen ervan onthouden is fout. Helemaal. Gebaseerd op vooroordelen, angsten. Niemand heeft er wat aan en jezelf nog het minst.

Hoe vier ik nu de verjaardag van mijn eigenste dochter zonder haar te zien of horen?
---
"Your friend is the [wo]man who knows all about you, and still loves you" (Elbert Hubbard)

2006-05-11

Vader en Moeder

Zoek je steun voor jezelf of je kind
Bij scheiding?

Iedere ouder die 't welzijn van eigen kind na aan het hart ligt en problemen voor kind of zichzelf wil zien te voorkomen,
zou de boeken van Joep Zander moeten lezen.
Ja het is een man, nou en? Barsten de winkelschappen niet van boeken voor vrouwen? Ik vind zijn boeken eerlijk,
Een gezond tegenwicht tegen de negatief polariserende overtuiging van "moeders wil is wet". Niet anti-moeder, zeker niet, wel anti-dwaasheid en anti-egoïsme. Rijmt dat met Dwaze Vaders?
Verwar dat soort dwaasheid niet met de domme dwaasheid van het onverstand.
De dwaasheid van Dwaze Vaders is van de radeloze verloren soort, zo ongeveer een keus tussen gek worden of doodgaan door ondergaan onrecht. Het verstand kan het onrecht niet bevatten, zoekt dus te verdragen, oplossen, dus wordt het -terzake- op nul gezet. DAT verstand gaat telkens op nul zodra je een Dwaze Vader (er zijn ook Moeders bij), die misschien nog normaal werkt, toevallig aan zijn/haar gevoelige plek raakt (eigen kind niet zien). Of als zo'n vader toevallig een andere vader ergens met een zoon of dochter samen ziet praten, contact hebben.

Joep Zander schrijft o.a. Over "Vaderlijke opvoeding" over opvoedingstijlen, toont hoe deze stijlen elkaar aanvullen.

Vaders kunnen o.a. een autoritatieve stijl hebben die moeders niet kunnen, of niet accepteren van de vader (wel kunnen leren).
Autoritatief is handelend vanuit gezag en respect. Dit kan alleen samen met liefde.
Autoritair is handelend vanuit macht en minachting. Hierbij ontbreekt de liefde.
"De eerste geeft het kind de liefdevolle beschutting die het nodig heeft."

Hij haalt een opvallend onderzoek aan:

"Als zowel vader en moeder aanwezig zijn in een gezin, hebben kinderen minder problemen.
Zo komt gevangenisstraf twee keer zoveel voor bij elk van diverse andere gezinstypes zoals één-oudergezinnen, voogdij, weesgezinnen. Er was één uitzondering. Jeugdigen in alleen-vadergezinnen doen het net zo goed als intacte gezinnen. Ook ongeacht oorzaken als armoede, opleidingsniveau van ouders, leeftijd van de moeders, ras of regio blijft het eenduidige verband tussen de afwezigheid van vaders en criminaliteit overeind. Bron: Nancy Sconyers and Monica Heuer, 1998"

© bron: Gemist Vaderschap; Joep
Zander, Emiel Smulders 2006
ISBN 9080863122

http://www.relapublishing.nl/gemistvaderschap.htm

---

2006-05-10

Magneet

"Het aantrekkelijke van de mens is xijn welwillendheid,
Beter is een arme dan een leugenachtig man"

(Spreuken 19:22)

Dus het afstotende van de mens is xijn onwelwillendheid.

Geluk

Wat is dat? Dit tegenkomen:

"En er zal een rijsje voortkomen uit de tronk van Isaï en een scheut uit zijn wortels zal vrucht dragen.
En op hem zal de Geest van de Heer rusten,
de Geest van wijsheid en verstand,
De Geest van raad en sterkte,
De Geest van kennis en ontzag voor de Heer;
Ja zijn Lust zal zijn in het ontzag voor de Heer.
HIJ ZAL NIET RICHTEN NAAR WAT ZIJN OGEN ZIEN, NOCH RECHTSPREKEN NAAR WAT ZIJN OREN HOREN: want hij zal de geringen in gerechtigheid richten en over de ootmoedigen van het land in billijkheid rechtspreken, maar hij zal de aarde slaan met de roede van zijn mond en met de adem van zijn lippen de goddeloze doden. GERECHTIGHEID zal de gordel van zijn lendenen zijn en TROUW de gordel van zijn heupen."

'De Masjiach en het Vrederijk, jesaja 11: 1-5'

2006-05-05

Benjamin Jonah



Alle 10 in de vla, haha

2006-05-04

Aan en uit

Als mensen elkaar maar gewoon AANraakten, teder, vriendelijk, zonder woorden, "je bent er", accepteerden, ophielden met hun gruwelijke egoïsmenn
Hebzuchtjes. 10 min van 1 dag helemaal aan elkaar gaven. Ervoor OPENstonden.
Wat zou de wereld er dan mooi uit zien.
Maar het lijkt wel of steeds meer mensen alleen maar UITraken, stukgaan door de hebzucht, het weglopen voor waarheid, trouw, naar het groenere gras van die date, zich liever willen verhogen dan verlagen. Alsof G'd niet zou kunnen, willen verhogen op de onverdachte en verrassende manieren die ontroeren.