2007-08-27

Jizkor (Gedenk)

Yad Vashem , het Imposante memorial.



("Ik geef u een naam, beter dan zonen en dochters"(psalm)).



27 aug 07.



Stel je voor dat jij met je zessen bent, maal duizend en dat weer maal duizend.

Allemaal familie van je. Vermoord, alleen omdat jij jij bent, de ander niet van jou houdt, uit jaloezie, hebzucht.

En dan, dat dat echt gebeurd is...(En als 'n soort echo in andere "gevallen" nog steeds gebeurt zoals in Uganda, Koerdistan, Cambodja, en nu Sudan, of eens, Armenië)

En probeer je je dan eens voor te stellen dat er mensen zijn die verwoed de gebeurtenissen proberen weg te liegen,

Terwijl de foto's, bewijzen, films, officiele documenten, een verdiepte vloer onder glasplaat vol met afgegeven schoeisel van "toen" het geluid doet verstommen.

Hoe ooggetuige-verslagen van holocaust-overlevenden haarscherp full-colour in beeld in ivrit en engels en audio, mensen die soms al die tijd gezwegen hebben, tot leven komen.



Je vraagt je onder emoties af waarom en krijgt ruzie met G'd: "is dat nou een schepping? Waarin zoveel onschuldigen ellende ondergaan? Wat is daarin voor eer gelegen?" Tegelijk besef ik wel dat dit niet het hele verhaal is. Er moet een reden zijn die de mensen niet bevatten. Zodat niet alles voor niets was.



Yad Vashem zien betekent misschien begrijpen, hoe de wereld echt in elkaar steekt. Wie in de "Auschwitzlüge" gelooft, moest eens in Yad Vashem goed kijken, of daar iets gelogen wordt.

De toegang is gratis...

Het Jizkor is nl te onbetaalbaar belangrijk om het in waarde te laten dalen door er geld voor te vragen.

Yad Vashem is een gift, geschenk, via mensen door G'd. Het houdt de belofte levend dat eens de onschuldigen, de ontrechten, weer leven zullen..

Wie waren dat?

Joden, kinderen, ouden, gehandicapten, doven, Scinti, Roma, homo's, asocialen, communisten, kortom alles wat niet strookte met het "volmaakte" ariërschap.

(Neonazidom)



Bij de mensen die de dodendans ontsprongen was trouwens ook Albert Einstein. En de alerten. En de mysterieuze geluksvogels. Al wie G'd de hand boven het hoofd hield zonder dat iemand weet hoe en waarom. Ieder heeft zijn geheim.



Jeroesjalajim.

>>> end msg <<<